woensdag 19 september 2007

Kwetsentijd

Eerste kookbericht dan maar, al was het maar om te proberen.

't Was kwetsentijd, afgelopen weken. Kwetsen zijn van die Oud Hollandsche pruimen, ze hangen een beetje treurig als tranen aan de kronkelige takken van de pruimenboom. Maar wat zaten ze vol, die bomen.
En waarom is dat zo leuk, of in ieder geval, het vermelden hier waard? Omdat kwetsen lekkere pruimen zijn en vooral ook, niet zo vol vocht. Dat maakt ze meer dan geschikt om er taart mee te bakken. En als er zo veel zijn mist men één, twee pruimen niet en kan de taart volgeladen worden!
In Frankrijk bakken ze 'm met zelfgemaakte spijs eronder. Lekker, en helemaal niet moeilijk!

Voor een springvorm van 28 cm.:

150 gram bloem
100 gram amandelpoeder
125 boter uit de koelkast
snuf zout
100 gram suiker
1 ei
1 zakje vanillesuiker

Vulling
1 kilo (of meer) rijpe kwetsen of andere pruimen, in de lengte gehalveerd en ontpit.
100 gram basterdsuiker
100 gram amandelpoeder
1 ei
1 eierdooier
50 gram gesmolten boter
1 eetlepel rum (indien gewenst)
Poedersuiker en kaneel

Warm de oven voor op 180 graden
Meng bloem, amandelpoeder en zout en snij er de koude boter door tot een kruimelig deeg. Voeg suiker, ei en vanillesuiker toe. kneed snel tot een bal en leg die, verpakt in plasticfolie een halfuur in de koelkast.
Maak de spijs: Vermeng amandelpoeder, basterdsuiker, boter, de eieren en evt. de rum tot een mooie smeuige massa.
Maak de taart: Druk de deegbal uit in de ingevette springvorm, over de bodem en langs de rand tot een cm. of 3.
Verdeel de spijs erover en leg dakpansgewijs zoveel mogelijk pruimen op het spijs. Bij een ronde springvorm uiteraardmooi in concentrische cirkels, in een rechthoekige vorm mooi in rijtjes. Prop behoorlijk, de pruimen zullen krimpen in de oven en hoe meer, hoe lekkerder.
Bestrooi de ruimen ruimhartig met poedersuiker, ze willen nog wel eens wat zurig worden. Een snufje kaneel om het af te maken en dan 35 tot 45 minuten in de voorverwarmde oven.

Nou, en da's dus makkelijk!