woensdag 21 mei 2008

Aardbeientijd

Fraises au chocolat, zo noemen ze in Frankrijk de combinatie van aardbeien gedipt in vloeibare chocola. En als je het uitspreekt proef je het al. Uitmuntend samenspel van toch wel de twee allerlekkerste zoetigheden, bij voorkeur te nuttigen door de allermooiste Françaises. Dat geeft net wat meer decor.
Decor is toch al de helft van de zaak, bij patisserie. Waarom zit er anders die hinderlijke enorme toef slagroom op de moorkop, die het onmogelijk maakt om het ding nog fatsoenlijk naar binnen te werken? Wel veel mooier om te zien, zo'n frisse witte blos in de vitrine van de banketbakker.
Aardbeien dus, en chocola, en decor. Alla, en gemak, makkelijk scoren bij de visite, met deze taart.

1 Doosje aardbeien
7 plakjes bladerdeeg (roomboter)
250 ml. banketbakkersroom
100 gram pure chocola
2 eetlepels abrikozenjam

Verwarm de oven voor op 180 graden. Beboter een taartvorm van 26 cm. doorsnee licht met boter. Stapel de bladerdeegplakjes op elkaar: smeer daarbij elk plakje even in met een kwastje gedrenkt in water. Rol de bladerdeegstapel uit tot een zo rond mogelijke deegplak. Bekleed de taartvorm met de deegplak, zorg dat rondom een rand van ongeveer een centimeter overblijft, snij de rest weg. Prik de bodem van de deegplak her en der in met een vork. Dit voorkomt dat de de hele bodem gaat rijzen bij het blind bakken
Knip een cirkel van 24 cm. uit bakpapier, leg dat op het deeg. Leg hierop bonen of speciale knikkers of (netjes gewassen) steentjes uit het tuinpad. Bak de taartbodem vervolgens in 10 tot 15 minuten goudbruin in de oven. Laat de taartbodem afkoelen uit de vorm, op een rooster.

Smelt intussen au bain marie de chocola. Maakde banketbakkersroom volgens authentiek recept of gebruik de geneugten van het Baukje rek in de supermarkt. Snijd de aarbeien in kwarten.

Smeer nu de afgekoelde bodem van de taart met een kwastje ruimhartig in met de gesmolten chocola en laat deze volledig stollen, bijvoorbeeld door de taart even in de koelkast te parkeren. Vul nu de taart op met de banketbakkersroom en leg daarop in een dikke laag de gesneden aardbeien.

Nu het decor, taart moet glimmen. Verwarm de abrikozenjam in een pannetje op het vuur. Kwast nu de gehele taart, zowel de aardbeien als de gehele taartrand in met de jam. Her en der in de buurt groeit vast wel een takje munt, decoreer met muntblaadjes, die overigens ook prima smaken bij de zomerkoninkjes!